Isı Yalıtımlı Prekast Cephe Paneli

Estetik görünümü ve üretim kolaylığı sebebiyle yapılarda sıklıkla tercih edilen prekast, yalıtım olarak da çok fayda sağlıyor. Isı, ses ve rüzgar gibi olumsuz hava koşullarının etkisini en aza indirerek, tercih eden kullanıcılarına yaşam alanlarında en iyi konforu sağlıyor. Isı yalıtımlı prekast cephe paneli özellikle kimi alanlarda çok daha fazla tercih edilebiliyor. Toplu konut alanlarında ses yalıtımı en çok istenen özelliklerdendir. Kimi şehirlerde de rüzgar veya sıcaklık değeri gibi etmenlerin çok değişiklik göstermesi de ısı yalıtımı ihtiyacını ortaya çıkarabilir. Tüm bu ihtiyaçlar doğrultusunda yapılarda yalıtım amaçlı bazı uygulamalara başvurulur. Prekast işlemlerinde de malzeme içeriği ile dış cepheye ısı yalıtımını en iyi sağlayan paneller yerleştirilir. 

Uzun Ömürlü Prekast Paneller

Yıllar içerisinde binalarda, toplu konutlarda veya iş yeri binalarında yalıtıma daha çok ihtiyaç duyulmaya başlandı. Isınma sistemi ne kadar iyi olursa olsun dış cephe ısıyı muhafaza etme konusunda gerekli altyapıya sahip değilse, istenen ısıtma verimi sağlanamaz. Aynı şekilde ses ve su olarak da yalıtıma ihtiyaç duyulmaktadır. Karadeniz bölgesi ve Antalya gibi bölgelerde yağmur ve rüzgar gücü kimi zamanlarda en yüksek seviyeye ulaşıyor. Konutların bunlardan zarar görmemesi için prekast cephe kaplama işlemlerinde yalıtım amaçlı uygulamalar da yapılıyor. Günümüze kadar yapılan geleneksel izolasyon ve cephe panelleri zamanla etkisini yitirebiliyor, aşınabiliyordu. Bu noktada da kişiler, konutlarda ısı, ses veya su yalıtımı işlemlerine ekstra olarak gerek duyuyor. Prekast da ise hem tekrar bir uygulamaya gerek duyulmaz hem de tek işlemle tüm yalıtım ihtiyaçları karşılanır. 

Dünya Standartlarında Üretim

Prekast paneller, her mevsim üretilebilen ve yapılara uygulanabilen bir beton sistemidir. Prekastın üretiminde beyaz çimento, alkali direncine sahip cam elyaf, kimyasal beton ve yıkanmış silis kumu kullanılır. Bu içeriklerin kürlenmesi sonrasında projeye bağlı olarak hazırlanan kalıplara dökülür. Ahşap, çelik ve polyester tercihleri vardır. Alkali elyaf malzemenin kullanılması ısı, su gibi maddelere karşı en iyi yalıtımı sağlar. Ayrıca yanmaz özelliği de bulunur. Bu madde diğer yapılardaki maddelere göre çok daha geç yanma özelliğine sahiptir. Hazırlanan kalıplar ile birlikte karkas imalatı ve uygulama kısmına geçilir. Tamamen bina yapınıza göre özel ebatlar kullanılır. Herhangi bir boşluk olmamasıyla da zaten yalıtım olarak en yüksek verimi sağlar. 

Depreme dayanıklı montaj sistemi

Prekast panel teknolojisinde ayrıca mono fiber özelliği de bulunur. Bu özelliği prekast beton işlemlerinde yapıya dayanıklılık katan bir özelliktir. Mono fiber özelliği darbelere karşı en yüksek korumayı sağlar. Üretim aşamasında hazırlanana kalıplar yapıya uygun hazırlanan karkas yani iskeletler arasına uygulanıyordu. Bu sistemi ayakta tutan çelik ankrajlar, herhangi bir deprem durumunda binanın beton yükü konusunda en az hasara göre uygulanır. Esneyebilen ve darbelere karşı koruyan bu yapı içerisinde konutlar en az hasarla çıkar.  

Alan Tasarrufu Sağlayan Prekast Paneller

Binaların dış cephesi ya da beton kısmında uygulanan sistemler genelde çok kalın tabakalardan olabiliyordu. Özellikle yalıtım konusunda dış cepheye uygulanan malzemeler binaya ekstra olarak yük bindirebilir. Ancak prekast kaplama ile elde edilen paneller diğer işlemlere göre daha ince formlardadır. İçeriği ile yalıtım, dayanıklılık, estetik görünüm gibi birçok faydayı aynı anda sağlayabilir, buna rağmen uygulamada binaya ekstra yük bindirmez. Alandan tasarruf etmenizi sağlar. 

Yangına Dayanıklı Prekast Paneller

Prekast cephe içeriğindeki alkali dayanıklı cam elyaf ile ısıya karşı en yüksek korumayı sağlıyor. Ayrıca A1 yanmazlık sınıfında yer alan alüminyum folyolu taşyünü malzemesiyle de yangına dayanıklı panelleri oluşturmaktadır. Bu özelliklerde başka malzemelerde bulunmakta ancak prekast içerisinde kullanılan bu ürün diğerlerine göre daha hafif formda ama daha etkilidir. Alüminyum folyolu taşyünü malzemesi yangın yönetmeliğinin zorunlu tuttuğu a1 yanmazlık uygulamalarından da biridir. 

Bilgi Al