Yapılarda hem yalıtım hem de sağlamlığı tek seferde yapılan işlemle sunan prekast, bu özelliğiyle ekonomik bir yapı türüdür. Çünkü yalıtım örneğinden yola çıkacak olursak, diğer yapım türlerinde yapılara sonradan kazandırılmıştır. Bunun karşılığı ise yapı üzerinde ekstra bir yük demektir. Ayrıca içeriğinde kimi malzemeler ile sağlıksız bir ortama da neden olabilir. Fakat prekast estetik görünümü, sağlamlığı, yalıtımı aynı anda elde edilen bir malzemeyle sunar. Bu kullanıcılara bütçe olarak da tasarruf sağlamış olur. Prekast cephe kaplama işlemlerinin bu özelliğini daha iyi ele alabilmek adına üretim aşamasını adım adım inceleyebiliriz.
Prekast Cephe Üretimi
Son zamanların en popüler beton yapı malzemelerinden olan prekastı aslında uzun bir süredir inşaat sektörü içerisinde görmekteyiz. Hemen hemen 19. yüzyıl içerisinde çeşitli yapılarda kullanılan bu teknik sayesinde o yapılar günümüze kadar sağlamlığıyla kalmıştır. Üretimine baktığımızda birbirinden farklı özelliklerde bulunan malzemelere sahiptir. Bunların uygun koşullarda kürlenmesi sonucunda kalıplar meydana gelir. Ayrıca bu kalıplarda ihtiyaç duyulan tasarım istenilen şekliyle oluşturulabilir. Aşama aşama prekast cephe üretimine gelecek olursak da şöyle özetlenebilir;
Prekast Model ve Tasarım Belirleme
İlk aşama elbette yapıda tercih edeceğiniz model ve tasarımı belirlemek olacaktır. Prekast paneller genelde düz bir tasarımda olsa da estetik görünüm katmak adına bazen desen ve motiflere de sahip olabilir. Modellerin belirlenmesinde bilgisayarda grafik programları ile bir önizleme oluşturulur. Kalıplar burada 3D olarak çizilir. Bu işlem onay aldıktan sonra yapının ölçüleri alınır ve onaylanan tasarım bu ölçüler ile birlikte tam olarak çizilir, proje her yönüyle 3 boyutlu olarak hazır olur. Müşteriler, yapı bittiğinde nasıl görüneceğini ilk olarak buradan görürler.
Prekast Kalıp İmalatı
Projede esas alınacak kalıp malzemeleri farklı olabilir. Tasarlanan proje doğrultusunda kalıplar hazırlanır. Ahşap, kauçuk veya polyester olabilecek kalıplara, kürlenen prekast malzemeleri dökülür. Uygun koşullarda ve gerekli olan sıklıkla kürlenme işlemi önemlidir. Prekast kalıplarının oluşturulma süresi yapının ölçüleri ve söve uygulamaları doğrultusunda değişkenlik gösterebilir.
Karkas İmalatı
Prekastın panel imalatı kadar karkas imalatı da önemlidir. Doğru ölçüler ile üretilmesi yapının sağlam olmasına direkt etki eder. Çünkü karkas bir bakıma yapıdaki yük taşıyıcılığı, transferi görevini üstlenir. Yanlış bir hesaplamayla yük dağılımı yanlış sağlanır. İskelet yapıyı oluşturan bu ürün ile birlikte ankraj sistemleri de bu süreçte üretilirler.
Prekast Döküm
Prekastı oluşturan beyaz silis kumu, beyaz çimento, alkali dayanımlı cam elyaf ve isteğe bağlı olan çeşitli malzemeler, döküm aşamasında kürlenir. Bu malzeme de daha önce oluşturulan kalıplara püskürtme yöntemiyle aktarılır.
Prekast Teslimat
Püskürtme yöntemi sonrasında kürlenen prekast panelleri kalıplardan çıkarılır. Hazır olmaları için belirli bir süre bekletilirler. Ardından ise montajı yapılacak yapıya gönderilmek üzere nakliye araçlarına yüklenebilirler.
Prekast Montajı
İnşaat alanına sevk edilen prekast panelleri ile birlikte montaj süreci de hemen başlar. Paneller tamamen monte edildikten sonra genelde prekast söve işlemleri de yapıya kazandırılabilir. Bunun için de zaten prekast imalatı ve montajı aynı anda sürdürülür. Yapıda ihtiyaç duyulan su yalıtımı için ara derzleri montaj sırasında silikon gibi malzemeler ile doldurulur. Cephe boyaması veya denizlik gibi işlemler de bunlar tamamlandıktan sonra yapılır.