İnşaat sektörünün yapı taşlarından olan Prekast, beton sistemi olarak bilinir. Dış cephe, endüstriyel alanlar ve peyzaj gibi inşaat işlemlerinin olduğu her alanda kullanılabilen bu yapı, Kabuk Panel ve Yalıtımlı seçeneğiyle tercih edilebilir. Tercih edilen yöntemi bütçe, zaman ve yaşam alanı kalitesi olarak faydalar sunar.
Beton sistemi olarak kullanılan prekast, malzeme içeriği olarak yıkanmış silis kumu, beyaz çimento, kimyasal beton katkıları ve alkali direncine sahip olan cam elyaf ürünlerinden oluşturulur. İzolasyon istenen yapılarda Yalıtımlı seçeneği, izolasyona gerek duyulmayan yerlerde ise Kabuk Panel seçeneğiyle kullanılabilmektedir.
Kabuk panel, izolasyon istenmeyen alanlar için tercih edilir. Üretim işlemleri daha kısa sürede tamamlanır. Bu özelliğiyle zaman kazancı da sağlar. Yalıtımlı seçeneğinde ise ses, su ve ısı yalıtımı konusunda fayda sağlar. Üretim aşaması daha uzun sürse de ileriye dönük olarak bu alanlarda konfor sağlayacak ve maddi olarak da daha az tüketim gerçekleşmesine olanak verecektir.
Prekast, içerdiği malzemeler ile elde edilir. Buradaki malzemeler ekstra olarak su ile en uygun oranda karıştırılılarak elde edilebilir. Fabrika ortamında basit işlemler sırasıyla işleme alınır. İhtiyaç duyulan malzemeler, sonrasında tekrar işlem için kullanılabilecek kalıba dökülür. Burada prekastın kürleme işlemi yapılır. İstenen tasarımdaki kalıplara da dökümü sağlanarak istenen şekli alması beklenir. Prekast beton yapıların daha çok temel kısmında tercih edilir, ortaya çıkarılan tasarımlarda standart olabilir. Ancak prekast kaplama seçeneğinde iç ve dış ortamlarda, peyzaj alanında oldukça farklı tasarımları görebilmekteyiz. Örnek vermek gerekirse, kiriş, kolon ve duvar panellerinde sade veya bilinen bir ölçü ele alınır. Ancak prekastın kullanıldığı diğer işlemlerden merdiven, denizlik, dış cephe, kapı söve, saksı ve vazo, köşe kaplamaları gibi aşamalarda istenilen tasarımlara göre kalıplar elde edilir.
Kullanıldığı yapıya sadece estetik görünüm katmakla kalmayan prekast, ekonomik olmasıyla da zamanla inşaat sektörünün öncelikli tercihleri arasına girdi. Üstelik bu ekonomik kısım yapıcı firma için değil kullanıcı tarafına da yansımaktadır. Aslında prekast, tarihi olarak çok eski bir yöntemdir. Roma döneminde altyapıda su kanalı, tünel ve geçitlerde tercih edildiği keşfedilmiştir. Günümüzde de bu yöntemden ilk olarak 1900’ün başlarında yapıldığı belirtilir. 1950’li yıllarda Amerika’ya bağlı Philadelphia’da yapılan köprü ile sektör içerisinde daha da dikkat çekici bir hale gelmiştir. Bundan sonrasında da birçok ülkede bu yöntemin avantajlarından yararlanılmaya başlanmıştır. Uzun yıllar dayanıklı kullanım sunması ekonomik açıdan cezbedici olmaktadır. Yapı inşaatı alanında dökülen betondan farklı olarak fabrikada kalıplara dökümü sağlanan prekast, her mevsim ve koşulda elde edilebilir, kolaylıkla da yapılara montajı sağlanabilir.
Bir yapının inşa edilmesinde genelde bildiğimiz bir süreç, beton dökme işleminin inşaat alanında yapılması ve beklenmesidir. Ancak prekast ile bu durum da değişmiştir. Üstelik birçok avantajı da beraberinde getirir. Prekast yapı inşaatı başlamadan, belirlenen ölçülerde kalıplarla hazırlandığından dolayı geriye sadece montaj kısmını beklemek kalmaktadır. Yapım firması ve kullanıcıya maddi ve zamansal olarak tasarrufu sağlar. Prekastın üretim süreci için gereken, kapalı bir fabrika alanı ve ihtiyaç duyulan malzemelerdir. İlk olarak malzemeler beton kalıplara dökülür ve kürlenmesi yapılır. Bu aşamada ihtiyaç dahilinde karışıma farklı malzemeler de eklenebilir. Hava geciktirici veya su azaltıcı özellikteki içeriklerle kürlenecek malzemenin daha hızlı etki göstermesi sağlanabilir.
Prekastın kullanıldığı alana göre montaj işlemi değişiklik gösterebilir. Prekast betonlar bu doğrultuda iki farklı yöntemle birbirine bağlanabilir.
Prekastı oluşturan içerikler fabrika ortamında kürlenir ve ardından da belirlenen kalıplara pay edilir. Standart kalıplar dışında uygulanacak alanın ölçüsüne göre kalıp hale getirilen bu sistem, bu özelliğiyle bina inşaatı veya dış cephelerle kalmayıp bahçe duvar, metro inşaatları, dekor alanları gibi birçok alanda da kullanılabilmektedir.
Üretim aşaması 4 adım halinde ilerler. Öncelikle sahip olmuş olduğunuz alanda inceleme yapılır. İnceleme adımı bu işlemin en önemli işlemlerindendir. Alanın özellikle doğrultusunda ikinci adım içerisinde tasarım işlemleri gerçekleştirilir. Üçüncü adımda da belirlenen kalıplar döküm işlemine hazır getirilir. Tercihe göre fiber, ahşap ve silikon gibi kalıp kullanılabilir. Son adımda da döküm işlemleri gerçekleştirilir.
Hazırlanan prekast malzemeleri montaj aşamasını 3 adımda gerçekleştirir. İlk olarak ürünlerin işlem alanında kaldırılması vinç yardımıyla yapılır. Mobil ya da sabit vinçler kullanılabilir. Bağlantı adımında çelik bağlantı ürünleri ve dübeller yardımıyla yapılır. Prekast dış alanda da kullanımda olabileceğinden bu bağlantıda paslanma ve çürümemesi için bu ürünler çinko ile kaplanarak işlemleri yapılır. Son adımda da aralık kalan kısımlara dolgu ve silikon işlemleri gerçekleştirilir. Tercih edilen renk ile birlikte prekast ürünlerinin montaj işlemi tamamlanır.
Bina inşaat ve dış cephelerde genel olarak kullanılır. Bu alanlara örnek olarak ise;
Prekastı hem malzeme içeriği hem de yapım süreci ile ele aldığımızda, kullanım alanında da geniş bir seçeneği görebiliriz. Kısa sürede elde edilebilmesi, darbelere ve sarsıntılara karşı dayanıklı olması, A1 yanmazlık özelliği ile ısıya karşı yüksek duyarlılık göstermesi, ısı yalıtımı ve ses yalıtımı sağlamasıyla da bireysel konutlarda, kurum binalarında, iş yerlerinde, otopark, hastane, AVM, metro, spor tesisleri vb. birçok yerlerde tercih edilmektedir.
Prekast ürünü, fabrika ortamında güçlü bileşenlerle kürlenir. Dayanıklı bir formdadır. Hava koşullarının her birine karşı dayanıklı özelliktedir. Su geçirmez, rüzgar gücüne dayanıklı, ısı yalıtımı yapar. Bu sayede yakıt tasarrufuna katkıda bulunur. İstenen kalıplarda üretilebilir, bununla birlikte istenen her alanda renk ve form tercihleriyle kullanılabilir. Ses yalıtımında da başarılıdır.
Apartman gibi toplu konutlarda daireler arası gürültü olayını engeller. Fabrika şartlarında üretildiğinden üretimi sürekli olarak yapılır. Montaj işlemleri de basittir. Zaman tasarrufu sağlar. Her mevsim kolaylıkla yapı işlemlerinde kullanılabilir. Hafif formuyla yapıya yük yüklemez, kullanılan mekanı küçültmez. Beonsan, prekast kullanımıyla yaptığı her yapıda istenen başarıyı yakalamış ve birbirinden değerli işlere imza atmıştır. Prekast işlemleri için sitemizdeki referanslar bölümünü inceleyebilirsiniz.
Çalışma Örnekleri
“Beonsan®️, yaklaşık 15 yıllık birikimiyle prekast sektöründe öncü bir rol oynamaktadır. Yenilikçi teknolojiler ve deneyimli bir ekip ile müşterilerine yüksek kalitede, detaylara özen gösteren çözümler sunan Beonsan®️, sektördeki lider konumunu sürekli gelişen başarısı ve müşteri odaklı yaklaşımıyla pekiştirmektedir.
İletişim