Flex, prekast üreticileri tarafından son zamanlarda sıklıkla dile getiriliyor. Yapıların sunumunda kullanıcıların ilgisini çeken bu terim; flexton, flexprekast, flext, fibrofilex gibi terimlerle de ifade edilebiliyor. İşin üretici kısmı bunlar gibi farklı kelimelerle kullanıcılara yapıyı anlatırken, kullanıcıların aklı karışabilir. Hepsi aynı yere varsa da farklı bir işlem algısı yaratılmak istenebilir. Bu şekilde diğerlerine göre daha üstün bir işlem gibi aktarabilirler. Prekast yapısı için de kullanılan bu terime daha yakından bakarak arada bir fark var mı inceleyelim.
Flex Prekast Nedir?
Öncelikle flex nedir sorusunu ele alarak kelimenin ne anlama geldiğine bakalım. Flexibility kelimesini “esneklik” olarak biliyoruz. Kelimenin kökeni de bizlere “esnek” yani “bükülebilir” bir anlamı verir. Yani yapıda kullanılan beton ve diğer materyallerin esneklik kazanması için yapılan bir işlem olduğunu belirtebiliriz. Bu, yapılar için neden gereklidir dersek de, kimi darbe veya sarsıntı gibi durumlarda yapıdaki malzemenin çatlamaması, kırılmaması adına esneklik önemlidir. Ancak, prekastı anlatırken kullanılsa da flexton yapı malzemesi, prekast değildir.
Flexton Hangi Yapı Malzemelerini İçerir?
Flexton içerisinde, prekast malzemelerinden farklı olarak cam elyaf takviyeli polyester reçinesi (CTP) kullanılır. Bu malzemeyle doğal taş görünümü elde edilir. Malzemeleriyle 1-2 mm kalınlığında levhalar elde edilir. Hem malzemeleri hem de yapılışı itibariyle prekasttan farklılıklar içerir. Yangın dayanımı düşük olan malzemeler içerir. Ayrıca flextonu prekast dış cephe kaplama olarak da kullanmak da mümkün değildir. Bunun nedeni tamamen esneklik veren bir yapıda olmasından dolayıdır.
Flex Beton Üretimi
Flex beton, yani flexton üretiminde farklı bir teknikten kasıt aslında cam elyaf takviyeli beton belirtilmektedir. Prekast üretiminden farklı bir işlevi içerir. En başta malzemeleri farklıdır. Prekastın içerisine eklenebilir değildir, prekasta ekstra olarak esneklik, dayanıklılık katmamaktadır. Flexton daha çok iç mimaride tercih edilir.
Prekast Betona Flex Özelliği Nereden Gelmektedir?
Normal betonlara göre cam elyaf takviyeli betonlar çok daha esnek bir yapıda olurlar. Betonlardaki esneklik özelliği hem bu cam elyaf takviyeli betondan hem de daha farklı kimyasal beton materyallerinden gelir. Kalıp özellikleri de elde edilen betonun daha bükülebilir olmasını sağlar. Tüm bunlardan dolayı flex özellik, prekastın anlatımında da kullanılır.
Ancak durum böyle olsa da her esnek yapı prekast veya flexton olmayabilir. Her flexton malzemesi de prekast dış cephe kaplama kısımlarında kullanılamaz. Dış cephe kaplamaları, çok farklı etmenler göz önüne alınarak oluşturulur. Bunlar da tahmin edileceği gibi, rüzgar, gürültü, sıcaklık, yağmur gibi faktörlerdir. Bu yüzden flexton gibi esneklik sunan malzeme dış cephe için uygun olmaz.
Prekastta kullanılan alkali dayanımlı cam elyaf takviyeli beton, betonun eğilim dayanımını diğerlerine göre daha yükseklere çıkarır. Prekastın sahip olduğu; TS EN 12467+A2 Lifli çimento ile yapılan levhaları, diğer materyal özellikleri ve ürünlerin kürlenmesi, kalite kontrol yöntemleri ile diğer standart beton yapılarına göre her zaman daha sağlam ve esnek, şık olmasını sağlar.