Prekast İmalat

Her yapıda farklı biçim ve yerlerde görebileceğimiz prekast, ihtiyaçlar doğrultusunda farklı ölçülerde olabilir. Prekast üretimi genel olarak dış kaplamada 1-3 cm kalınlıklarında yapılır. Ancak betonarme yapısında tercih edilecekse farklı ölçülerde de imal edilebilmektedir. 

Prekast İmalatı Nedir?

İçeriğindeki çeşitli yapı malzemeleriyle istenen formlarda imal edilebilen prekast, kullanıldığı yapıda ısı ve ses yalıtımını sağlar, estetik görünüm kazandırır ve sağlam bir temelde olmasına etki eder. Prekast imalatı da bu farklı işlemlere göre yapılabilir. Yani, ihtiyaç ve istekler doğrultusunda ısı yalıtımlı paneller ile prekast kaplama yapılabilir. Yapı hava şartlarına karşı dayanıklı olur ve ses yalıtımını sağlar. Ancak yapının daha çok temel kısmında kullanılacaksa prekast beton tercih edilir. Prekast imalatında da cam elyaf takviyeli beton malzemeleri daha kalın kalıplarda kullanılır. 

Prekast Nasıl Yapılır?

Prekast içeriğinin hazırlanması ve kalıplara dökülmesi de donanımlı prekast üretim tesisi içerisinde gerçekleştirilir. İçerik malzemeleri kimyasal beton, yıkanmış silis kumu, beyaz çimento ve alkali direncine sahip cam elyaf olan prekast, öncelikle bu ürünlerin kürlenmesiyle oluşturulur. Daha öncesinde duvar paneli, kiriş, tünel, prekast söve ya da hangi alan için kullanılacaksa bunlara uygun yapılan kalıplara dökülür. Her mevsim şartlarında imal edilebilen ve uygulaması da yapılan prekast, bu özelliğiyle daha ekonomik olup zaman tasarrufu sağlamaktadır.

PREKAST ÜRETİMİ ve KALIP YAPIMI

Prekastın kullanıldığı alanları çok farklı mekan ve yapılarda görebiliriz. Konutların daha çok dış cephesinde ve temel beton malzemelerinde görebilirken, kurumsal veya iş yeri yapılarının dekoratif yapı alanlarında da bu işleme rastlanabilir. Genel olarak üretim aşaması benzerlik gösterir. Sadece Dekoratif Prekast Üretim veya Güneş Kırıcı Prekast Üretim, 

Taşyünü Yalıtımlı Prekast Panel Üretimi gibi farklı alan kullanımlarında kalıp farklılığı olur. 

Hazırlanan içeriklerin kürlenmesi sonrasında, ahşap, çelik, kauçuk veya polyester gibi maddelerden hazırlanan kalıplara dökülerek yapı alanlarında kullanıma hazır hale getirilir. 

KARKAS İMALATI

Hazırlanan prekast yapıları yapı üzerinde bir iskelet üzerine monte edilir. Bu yapıyı da karkas olarak adlandırıyoruz. Prekast imalat sürecinde bu karkas yapı da imal edilir. Karkas ölçülerinin de yapıya uygun olarak alınması, prekast işleminin daha sağlam olmasına etki etmektedir.

PREKAST DÖKÜMÜ

Yapı inşa alanlarının hangi alanında olursa olsun cam elyaf katkılı beton malzemeler kullanılır. Cam Elyaf Takviyeli Prekast Üretimi bittikten sonra içerik, özel olarak tasarlanan sprey cihazları ile kalıplara oturtulur. 

ISI YALITIMI

Bahsedilen kalıp ve içerik farklılığına en iyi örnek ısı yalıtımı konusunda verilebilir. Bu amaca yönelik bir prekast tercihi yapıldıysa hafif yapıda ancak ses ve ısı yalıtımı için başarılı sonuçlar veren Taşyünü Yalıtımlı Prekast Panel Üretimi gerçekleştirilir. Bunun için de bu üretimde alüminyum folyolu taşyünü malzemesi kullanılmaktadır. 

Prekast hammaddesi nedir?

Prekast içeriği kimyasal beton, yıkanmış silis kumu, beyaz çimento ve alkali direncine sahip cam elyaf malzemelerinden oluşur. Bu ürünler fabrika ortamında belirlenen standartlarda kürlenir. Ardından da hazırlanan karkas kalıplara özel sprey cihazları ile dökülme işlemi yapılır. Sağlamlık, estetik görüntü kazandırma ve yalıtım gibi özellikler kazandıran bu malzemeler, her türlü hava şartlarında da hazırlanabilmektedir. 

Prekast Beton Üretim Süreci

Prekast sistemleri için malzeme ve kalıp, fabrika üretim tesisinde hazırlanabilir. Başlayacak inşaat için bu zaman tasarrufunun sağlanması anlamına gelir. Çünkü, hazırlanan her kalıp uygulanabilir bir durumda inşaat alanına getirilmektedir. Öncelikle üretim sürecinde hazırlanan prekastlar hazırlanan beton kalıplara dökülerek kürlenir. Burada prekast formları malzeme olarak farklılıklar içerebilir. Çelik ya da kontraplak seçenekleri vardır. Çelikte sınırsız döküm olurken, kontraplakta ise bu en fazla 50 olabilir. Beton yapıların dağılmaması için bu yapı çelik ile güçlendirilir. Ayrıca istek ve ihtiyaçlara bağlı olarak  GRC cephe sistemleri kürlenme aşamasında, demir, krom veya kobalt oksitler de kullanılabilir.GRC Prekast Panel Üretimi için sprey ve döküm olmak üzere iki farklı üretim yöntemi de bulunur. 

Bilgi Al