Yapı inşaları sürecinde çok farklı yapı malzemeleri kullanılır. Geçmişten bugüne gelen çeşitlerden biri olan prekast da teknoloji gelişmeler sayesinde artık çok daha sağlam yapılar sunmaktadır. Günümüzde bireysel konutlarda, kurumsal yapılarda ya da halka açık alanlarda, ulaşım veya yapıların temelleri gibi farklı noktalarda görebileceğimiz bir yapı malzemesi. Beyaz çimento, alkali dayanımlı cam elyaf, silis kumu ve suyun kürlenmesiyle elde edilir. Montajı da basittir. Ancak prekast beton ile üretilen yapıların en büyük avantajı da uzun ömürlü olması ve kullanım süresi boyunca dayanıklılığını sürdürmesidir. Prekastın bu derece dayanıklılık sağlamasına daha detaylı bakacak olursak da malzemelerini inceleyebiliriz.
Prekast Yapı Ne Demek?
Prekast yapı kelimesini son zamanlarda çok daha fazla duyuyoruz. Darbe, sarsıntı, yangın ve UV ışınlarına karşı olan yüksek dayanıklılığı, korumasıyla yaşam alanlarını daha kaliteli hale getirmektedir. Her geçen gün de bu yapıların sayısı artmaktadır. Bu yapılarda istediğiniz mimari tasarımı da kolayca uygulayabilirsiniz. Çünkü malzemeler, tekrar kullanılabilir kalıplarda kürlenir. Kalıp tasarımlarında istenilen tasarımlar dijital ortamda kolaylıkla üretilebilir. Kalıptan sonraki süreçte ise prekast montaj işlemi başlar. Burada çelik karkas ve ankraj ile halfen kanalları sistemi vardır. Prekast kaplama panelleri ile uyumlu olarak yapılan karkas sistemi, yapının sağlamlığı için oldukça önemlidir.
Prekastın Dayanıklılık Sağlayan Özellikleri
Prekastı sadece dış cephede değil, yapının temel bölümü içerisinde de kullanabiliyorsunuz. Silis kumu, beyaz çimento gibi malzemeler, yüzyıllardı sağlamlığı ile yapılarda tercih edilmiştir. Alkali dayanımlı cam elyaf da malzemenin darbe, sarsıntı veya yangın gibi durumlara karşı dayanıklılığını artırmaktadır.
Mono fiber yapısı sayesinde prekast dış cephe kaplama uygulamaları, ısı yalıtımı kazandırır. Üstelik bu özellikle prekast cephe dışında prekast söve gibi işlemlerde de geçerlidir. Bu sayede yapı içerisine dışarıdan rüzgar, su veya gürültü girişi engellenmiş olur. Eğer ki prekast yapılar, doğru tasarım, doğru üretim ve uyumlu montaj teknikleri ile uygulanırsa, özelliklerini tam verimlilikle yansıtır. Yapı, böylece daha yüksek mukavemete sahip olabilir.
Ülkemizin doğal afetler bakımından riskli bir alanda olması nedeniyle daha fazla tercih edilebilir bir yapı alternatifidir. Bu yapılar deprem ya da sel gibi doğal afetlerde daha az hasar görür. Prekastın üretimi sırasında, bulunduğunuz coğrafi yerin iklim ve topografik özelliklerine göre çeşitli katkı maddelerine de eklenebilir, daha fazla dayanıklılık ve sertlik kazandırılabilir.
Prekastın yapılara en fazla verimi kazandırabilmesi için, üretimi sırasında en kaliteli malzemeler kullanılmalıdır. Ayrıca tasarım da kullanıcı dostu olması dışında, yapının inşa edileceği bölgeye göre tercih edilmesi gerekir. Üretim ve montaj aşamalarında kalite kontrolünün yapılması, deneyimli bir ekip tarafından yapılması da yapıya kalite katar. Beonsan Prekast ile prekast üretimi ve montajı, profesyonel bir süreç ile hazır hale getirilir.