Tünel Kalıp Sistemi Nedir?

Perde ve döşeme betonlarının beraber döküldüğü sistem, tünel kalıp nedir sorusuna cevap olarak verilebilir. Modern bir inşaat yöntemi olan tünel kalıp sistemi genellikle otel, okul, hastane ve yurt projelerinde uygulanmasıyla öne çıkar. Uygulama sistemi gereği günlük döküm olarak da ifade edilir. Tünel kalıp sistemi nedir? sorusuna cevaben; taşıyıcı ve duvar döşemelerinin kusursuz ve düzgün çelik kalıplarda betonlanma işlemi yanıtı verilebilir.

Toplu konutlarda sıklıkla karşımıza çıkan tünel kalıp sistemi, yapım maliyeti göz önüne alındığında toplu konutlarda en avantajlı seçenek olarak öne çıkmaktadır. Ancak ilk yatırım maliyetinin yüksek olması, tek seferlik ve küçük projelerde maliyet olarak dezavantaj olabilmektedir. Bu durumda inşaat sektöründe farklı alternatiflere yönelim olmaktadır.

İlginizi Çekebilir > Prekast Beton Blok

Tünel Kalıp Sistemi Neden Tercih Edilmelidir?

Toplu yaşam alanlarının inşasında dezavantajlarına nazaran avantajları oldukça fazla olan tünel kalıp sistemi, büyük yapıların inşasının kısa sürede tamamlanmasına imkan sunar. Daha detaylı ele alındığında tünel kalıp sistemi neden tercih edilmeli?, tünel kalıp sisteminin avantajları nelerdir?;

  • Kalıpların hızlı kurulması ve hızlı beton dökümü mümkündür.
  • Uzun vadede sürecek olan büyük projelerin daha kısa sürelerde tamamlanmasıyla ekonomik olarak avantaj sağlar.
  • Her proje için kalıplar özel olarak hazırlanabilmektedir.
  • Kalıplardan çıkan betonların pürüzsüz yapıda olması, son aşama olan temizlik ve boyada işçilik ve maliyet tasarrufu sağlar.
  • Kalıpların, inşaat sahasında yerinde dökümü ile nakliye, maliyet ve zaman noktasında avantaj sağlanır.

Bunların dışında tünel kalıp sistemi deprem konusu ise oldukça hassastır. Deprem kuşağında olan ülkemizde yapı inşaatlarının öncelikli kriteri hiç kuşkusuz depreme dayanıklılık olmalıdır. Tünel kalıp binalar depreme dayanıklı mıdır? sorusu bu kapsamda sıklıkla araştırılmaktadır. Tünel kalıplar binaların tek parça yapı olarak inşa edilmesini sağladığından deprem bölgelerinde en elverişli sistem olarak kullanılır. Depremde oluşan kuvvetin betonarme perdelerle taşınması ve yüksek deprem güvenliği sağlar. Bu kapsamda tünel kalıp bina çöker mi? ya da tünel kalıp bina ömrü ne kadardır? sorularına olumlu yanıtlar verebilmek mümkündür.

Tünel Kalıp Sisteminde Kullanılan Prekast Yapı Bileşenleri

Prekast, günümüzde inşaat sektörünün en avantajlı beton uygulamasıdır. Tünel kalıp sisteminde prekast kullanımı ile birlikte süreç hız kazanır. Güvenilirlik ve yüksek kalitenin öne çıktığı tünel kalıp sisteminde kullanılan prekast yapı bileşenleri ise bölme duvar, merdivenler, cephe prekastları, ara sahanlık ve bacalar olarak sıralanabilir. Prekast yapı bileşenleri, aynı zamanda tasarım esnekliği sunması yönünden avantaj sağlar. İstenilen renk ve dokuda üretilen prekast cepheler, tasarımda tekdüzeliğin önüne geçerek zamansız tasarımların oluşturulduğu projelere imza atmayı sağlamaktadır.

Previous Prekast Yapılar Ne Kadar Dayanıklıdır?
Bilgi Al