Yapı malzemelerinde son zamanların en popüler ürünlerinden olan prekast, hem yapıcı firma hem de kullanıcılar bakımından çeşitli avantajlara sahiptir. Prekastı her yapıda görebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki gözden kaçırıldığı takdirde prekastın vaat ettiği estetik görünümü etkileyebilir. Bahsettiğimiz prekast metraj hesabı, her proje için farklı sonuçları ortaya çıkarabilir.
Ölçümlemelerde komple bir bina da baz alınabilir ya da yapının belli bir bölümünde de prekast kullanılabilir. Genelde birçoğunun hesaba katmadığı bir durum vardır. O da prekast cephe panellerinin birbiriyle temas ettiği yanak kısımlarıdır. Metraj hesabı yapılırken bu noktalar da dahil edilerek en doğru ölçümleme yapılabilir. Prekast metraj hesabı nasıl alınır kısmında ise adım adım izlenmesi gereken noktalar mevcuttur.
Prekast Metraj Hesabı Nedir?
İnşaatlarda bütün yapı elemanlarının üretiminin ve yapımının sağlanması için metraj hesabı kullanılır. Bu da her yapı noktasının tek tek ölçülmesi demektir. Az veya fazlalık olmayacak şekilde kalem kalem hesaplanır. Bu ölçüye göre de yapı malzemeleri hazır hale getirilir, iş miktarı da belirlenmiş olur. Tüm düzenlemeler de hemen hemen buradan çıkan sonuca göre yapılmaktadır. Kalıp, beton, duvar gibi farklı işlemlerde metraj hesabı da değişir.
- Ağırlıklarda ölçü tartımıyla
- Uzunluklarda metre cinsinden,
- Alanlarda en x boy ile birlikte metre cinsi,
- Hacim ölçümlerinde en X boy X yükseklik çarpılır, metre cinsinden ölçüm yapılır.
Prekast panellerde yüzey düz olabildiği gibi girinti ve çıkıntılara da sahip olabilir. Bunlar da dahil edilerek bir hesaplama yapılır.
Prekast Metraj Hesabı Yöntemleri
Prekast metraj hesabı için baz alınan değer metrekare hesabı olur. Prekast söve, kat silmeleri, sütun ve harpuştalar gibi prekast cephe elemanlarında kesitler alınır ve metretül hesabıyla çarpılır. Bununla birlikte hem metrekare, metretül ve toplam kesit bilgisine de ulaşmış olunur.
Örnek vermek gerekirse, 60 m olan bir çatı çevresinde, çatı silme kesiti 2 mm ise toplamdaki çatı silme 120 metrekare olarak bulunur. Yine de daha önce belirttiğimiz gibi istenilen tasarıma bağlı olarak değişebilir Genelde projelerde hazır taslak olarak yer alır. Müşterilerin istediği tasarımlar doğrultusunda çıkan toplam rakam değişebilir.
Binalarda yapılan prekastlarda pencere boşlukları, metraj hesabına dahil edilmez. Bunun nedeni de pencerenin çeperlerinin denk geldiği duvardak 15, pencereden de 25 cm giren prekast ile döveler ile, prekast boşluğunu metraja dahil etmenin aynı olmasıdır.
Prekast Elemanlarını Pozlandırmak
Prekast dış cephe tasarımı için yapılan işlemlerde işveren ya da firma tarafından hazırlanan 3D görseller tasarımlarına göre pozlandırma gerçekleştirilir. Yanlış ölçü birimlerini kullanmak projeyi hatalı, eksik gösterecektir. Tüm yapı bölümlerinin eksiksiz gösterilmesi için pozlandırma işlemi yapılmalıdır. 3D’de bulunan tasarımlara göre pozlandırma ile metrajlarda her bir poz ayrı ayrı verilir. Buna gör pozlandırmalarda, metrekare ve metretüller için ayrı ayrı fiyatlandırma yapılabilmektedir.