Kalitesi, hafifliği ve dayanıklılığı sayesinde yapı sektöründe en sık tercih edilen malzemelerin başında prekast geliyor. Özellikle dış cephe kaplama çözümlerinde öne çıkan prekast, her projede farklı beklentilere ve ihtiyaçlara cevap vermektedir. Yeni nesil beton malzeme olarak ifade edebileceğimiz prekast, farklı tasarımlarda oluşturulabileceği gibi boyanabilme özelliği sayesinde istenilen görünüme pratik bir şekilde ulaştırılabiliyor. Bu süreçte prekast nasıl boyanır? konusunda bilgi almak isteyenler için prekast boyama aşamaları ve bu süreçte dikkat edilmesi gerekenleri sizler için açıkladık.
Prekast Boyama Aşamaları
Prekast malzemelerin istenilen görünüme ulaştırılması, hem estetik hem de dayanıklılık konusunda beklentileri karşılaması amacıyla yapılan boyama işlemi, belli başlı aşamalardan oluşmaktadır. Bu kapsamda prekast boyama aşamalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Malzeme Hazırlığı ve Temizlik
Öncelikli uygulama malzemelerin temini, hazırlığı ve uygulama alanının temizliğidir. Sertifikalı ve TSE normlarına uygun ürünler temin edildikten sonra, uygulama alanına iskele sistemi kurulur. Gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması bu süreçte oldukça önemlidir. Astar uygulaması öncesi temizlik işlemleri kapsamında boya yapılacak yüzey temizlenmeli, kabarcıklardan arındırılmalı, astar ve boya işlemlerine hazırlanmalıdır.
- Astar Uygulaması
Bu aşamada astar uygulaması gerçekleştirilerek prekast yüzey, boyaya hazırlanır. Boyanın tutuculuğunu artıran ve daha dayanıklı bir boya işlemi elde etmenizi sağlayan astar işleminde doğru bir ekipman seçimi yaparak işlem kalitesi yüksek tutulmalıdır.
- Boyama İşlemi
Astar uygulaması sonrası boya işlemine geçmeden önce uygun bekleme süresi ile astarın kuruması sağlanır. Su geçirimsiz ve dış cepheye uygun boya tercihi, uzun vadede önemli avantajlar sunacaktır. Su bazlı ya da solvent bazlı olarak tercih edilebilecek boyalar, uygun fırça ve ekipmanlarla ilgili alana uygulanarak boyama işlemi gerçekleştirilir.
Uygulamalar Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Prekast boyama işlemi sürecinin başından sonuna kadar birçok detay göz önünde bulundurulmalı, özellikle uygulama sürecinde gerekli noktalara dikkat edilerek profesyonel bir boya işlemi gerçekleştirilmelidir. Peki projenin sorunsuz şekilde tamamlanabilmesi için uygulamalar esnasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?;
- Malzemelerin uygun standartlara sahip olması ve uygulama öncesi kalitesinin kontrol edilmesi, uygulamanın sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
- Uygulama yapılacak alanda rutubet kontrolü yapılması önemli ve gereklidir.
- İskele sistemleri gibi uygulama öncesi hazırlıkta tüm güvenlik önlemlerinin alınması şarttır.
- Astar ve boya uygulamasının kusursuz olarak gerçekleştirilebilmesi için boyanacak alan, uygun basınçta tatlı su ile yıkanmalıdır.
- Dış cephede bulunan boya kabarcıklarının tamamen temizlenmesi, boyanın kusursuz görünümü için önemlidir.
- Hava sirkülasyonu, sıcaklık ve boyanın uygulandığı kat sayısı gibi detaylar kuruma sürelerini etkilemekte olup bir sonraki boya katı uygulanmadan önce, önceki katın kuruması, toz ve kirden arındırılmış olması önemlidir.
Dikkatinizi Çekebilir: Prekast Dış Cephe Tasarımı
Uygulama Sonrası Koruma ve Bakım
Özellikle prekast dış cephe kaplama gibi uzun yıllar sıcak,soğuk, yağmur, kar ve rüzgar gibi hava şartlarına maruz kalacak boyanın, kalitesini ve dayanıklılığını koruması önemlidir. Bu kapsamda prekast boya uygulama sonrası koruma ve bakım kriterlerini yerine getirmek, uzun vadede daha dayanıklı sonuçlar elde etmeyi sağlar. Tek kat boya işlemi sonrası uygulanan koruyucu kat uygulaması, boyanın dayanıklılığını artırarak daha kalıcı bir boya işlemi sağlar. Koruyucu uygulamaların yanı sıra düzenli olarak yapılan temizlik ve bakım işlemleri de prekast üzerine yapılan boyanın kalıcılığını artıracak ve estetik görünümünün korunmasını sağlayacaktır.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]