İnşaat sektöründe kazandırdığı zaman ve düşük bütçe ile birlikte firmaların, kullanıcıların favorisi haline gelen yeni nesil beton sistemlerinden prekast, dış cephe kaplamada farklı seçenekleri de barındırıyor. Panellerin kullanımı prekast panel ve kabuk prekast olarak tercih edilebilir. İkisinin de estetik görünüm ve bütçe olarak avantajları farklı yansır. Yapılışları itibariyle benzerlikler olsa da yapıya montajları aşamasında farklılıklarıyla ayırt edilebilirler. Bu farklılıklara neden olan etmenleri daha iyi analiz edebilmek adına panel ve kabuk prekastın ne olduğunu da iyi kavramak gerekir.
Prekast Panel Nedir?
Prekast sistemi, tek bir işlemle açıklanmayan ve içerisinde oldukça farklı üretim, tasarım ve montaj aşamalarını barındıran sistemdir. Prekast dış cephe kaplama için de ele alınabilecek iki farklı sistemden biri olan prekast panel nedir kısmında, yapıya duvar örmeye ve mantolama işlemine gerek duyulmadan yapılan işlemi ifade eder. Panellerin yapıya aktarılmasında çelik ankraj, çelik karkas ve halfen kanal sistemi yer alır. Prekast cephe paneli, hafif ve sağlam bir yapıda olsa da bu montaj sistemi sayesinde yapıya sağlamlığını katmaktadır. Özellikle sıfırdan yapılan yapılarda daha az masraf çıkarır, kısa sürede tamamlanarak yapılarda kullanılabilir.
Kabuk Prekast Nedir?
Prekast kabuk paneller çok farklı yüzeylere olanak sağlayabilen bir tasarımdadır. İstenilen şekil ve ebatla üretilebilir. Bu işlemde kaba inşaat gerçekleştirilir ve duvarlarda bölme işlemleri de yapılır. Ardından hazır hale getirilen kabuk prekast sistemi yapıya monte edilir. Bu işlemin uygulandığı bölgeye payanda ve söve gibi farklı prekast işlemleri de uygulanarak proje tamamlanabilir. Üretimi sırasında istenilen renklerle de elde edilebilir. Panellerin arka kısmında galvanizli çelik konstriksiyon taşıyıcısı vardır. Böylelikle yapılara taşıma işleminde de kolaylık sağlanır. Dış görünüş olarak doğal taş görünümü sağlar, kullanıldığı her alana uyumludur.
Panel ve Kabuk Prekast Arasındaki Farklar Nelerdir?
Prekast kabuk panel, izolasyonlu veya izolasyonsuz olarak tercih edilebilir. Yalıtım için taşyünü, selülozik içerikler, poliüretan, perlitlibeton, köpük beton içerikleri kullanılabilir. Çok daha hafif formdadır. Ancak buna karşın deprem gibi darbe ve titreşim yaratan durumlarda yüksek dayanım gösterir. Montaj süreci oldukça kısadır. Farklı cephe malzemeleriyle uyumlu olarak kullanılabilir. Kabuk panellerde istenilen kalınlığa göre üretim de yapılabilmektedir. Prekast paneli işin alt tabakası olarak görebiliriz. Kabuk paneller de bunların üzerinde söve, payanda, böğründe gibi sistemlerin uygulanması için kullanılan sistemlerdir. Prekast panelleri de geleneksel sistemlerde olduğu gibi beton örme işlemlerine gerek duymadan yapılır. Öte yandan kabuk panelleri tasarı belirlenmişse, yapı projesi başlamadan bile üretimi gerçekleştirilebilmektedir.