Prekast Su İzolasyonu Nedir?

Yapılarda kullanımı her geçen gün artan prekastta en önemli avantaj kuşkusuz sağladığı ısı yalıtımıdır. Bu işlemin en yüksek verimi sağlamasında montaj aşamasında birleşme noktalarına yapılan prekast su izolasyonu oldukça önem arz eder. Cephe panellerinin birleşim bölgelerindeki derzlere yapılır. Eğer doğru işlemler yapılmazsa ileriki zamanlarda o konutta yaşayanlar için ısı yalıtımı noktasında ciddi sorunlar yaşatabilir.

Prekast Su İzolasyonu Nasıl Yapılır?

Prekast paneller iki türlü oluşturulur. Montaj aşamasında panellerin yan yana gelmesi halinde iç içe geçen bir sistem vardır. Buradan su vb. unsurların geçmesi zordur. Ancak bir diğer işlem de buna uygun üretim yoktur. Paneller arasında boşluklar vardır. Böyle bir prekast cephe kaplama işleminde su geçici özellikte olabilir. Polistren fitillerde bu paneller arasına boşluklara ilave edilerek su izolasyonu işlemi gerçekleştirilir. Su geçişi bu şekilde engellenebilir. Fitiller farklı ebatlara da sahip olabilir. Böylelikle panellerde birleşim işlemleri bütün bir görünüm kazanır. Esnek bir yapıda olan polistren fitiller, uzun ömürlü kullanım sunmasıyla yapı alanlarına katkı sağlar.

Prekast Panel Kesişim Bölümleri

Panellerin birleşim noktasında sadece dış cephe değil prekast söve işlemleri içerisinde yer alan kat silmeleri, denizlikli pencere prekastları, çatı silmeleri gibi cephe elemanlarının birleşimi gerektiren noktalarda da su izolasyonu işlemi uygulanır.

İşlemlerin en başında, yani prekast dış cephe tasarımı sırasında paneller iç içe geçecek şekilde tasarlanır. Suyun paneller arasından geçişi bu üretimle engellenebilir. Ancak bu üretimin yapılmadığı tasarımlarda veya paneller arasında boşluk kalması durumunda polistren fitil, derz boşluklarına yerleştirilir. Boşluklar farklı ebatlarda olabileceğinden bu fitilleri de farklı ölçüleriyle bulabilirsiniz.

Bu işlemin doğru yapılması ısı yalıtımlı prekast cephe paneli işlevini de artırır. Fitiller kavuşum noktalarında derzlerden geçirilerek yapıya kazandırılır. Derzleri tam anlamıyla kapatacak ve kopmayacak şekilde yapılmasıyla birlikte yapıda uzun ömürlü olarak kalır.

Fitil Sonrası Derz Dolgu Malzemesi Nasıl Uygulanır?

İşlem sadece fitillerin geçirilmesiyle bitmemektedir. Polistren fitillerin derzlere geçirilmesinden sonra bu alanlarda kullanıma uygun olarak üretilen derz dolgu maddeleri de kullanılır. Farklı renkleriyle dolgu maddeleri bulunabilir. Bu sayede yapının dış görünümünde de bir bütünlük sağlanır.

Derz dolgu maddeleri tam olarak panel birleşim noktalarına uygulanır. Fitil ile birlikte bu malzemenin de kullanımı dış cephedeki su yalıtımında çok daha etkisini artırır. Bu dolgu maddelerinin yırtılma gibi durumlara karşı dirençli olması gerekir. Ekstra olarak bu işlemde kabarcık kürlenmesi işlemi de yapılır. Çünkü yüzey yapışkanlığı hızlıca gidebilir. Bunun ve tozların yapışmasının önüne geçebilmek adına bu işlem gerçekleştirilir.

Previous Prekast Panel İle Kabuk Prekast Farkları
Bilgi Al